Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Yurt içi veya yurt dışındaki üniversitelerde Kapadokya bölgesinin doğal jeolojik tarihi, antropolojisi ve bununla ilişkili olarak arkeolojik, kültürel, coğrafi ve tarihi ile ilgili çalışma yapan veya yapmak isteyen antropolog, paleontolog, arkeolog, jeolog, coğrafyacı, biyolog ve tarihçilerle iş birliği yaparak, bu konudaki çalışmalara destek sağlamak, takip etmek ve yayına dönüştürülmesine ön ayak olmak.
b) Üniversite bünyesinde bulunan arkeoloji, tarih, coğrafya, biyoloji ve jeoloji mühendisliği gibi ilgili bölümlerde lisans ve lisansüstü düzeyde Merkezin amaçlarına uygun olarak Kapadokya bölgesinin paleontolojik, antropolojik, arkeolojik, jeolojik, tarihi ve kültürel tarihi ile ilgili yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek ve var olanları geliştirmek, bu amaçla diğer ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.
c) Ulusal ve uluslararası alanda fark yaratan bilim adamlarının davet edileceği panel, söyleşi ve atölye çalışmaları düzenlenmek.
ç) Üniversite öğrencileri başta olmak üzere, Nevşehir ili genelinde akademik personel, öğretmen ve öğrenciler için doğal miras tanıma ve koruma eğitim programları düzenlemek.
d) Merkezin amaçları kapsamında; malzeme bilgisi, fotoğrafçılık, koruma, restorasyon teknikleri, yeniden işlevlendirme, proje yönetimi gibi öğrencileri mesleki açıdan daha donanımlı hale getirecek konularda kurslar düzenlenmek.
e) Nevşehir ili kapsamında doğal miras unsurlarının belgelenmesi ve kayıt altına alınması amacıyla alan ve yüzey araştırmaları düzenlemek ve gerektiğinde koruma altına alınmasını sağlamak.
f) Bölgede tespit edilen antropolojik, paleontolojik, arkeolojik, jeolojik, biyolojik olarak tüm doğal miras unsurlarının bilimsel analizlerinin yapılmasını sağlamak.
g) Merkezin amaçları doğrultusunda bölgede araştırma ve incelemede bulunacak yerli ve yabancı araştırmacılara Merkezin imkânları çerçevesinde teknik, bilimsel ve sosyal alanda destek sağlamak.
ğ) Araştırmacıların öneri ve istekleri doğrultusunda ve Merkez Yönetim Kurulunun uygun görmesi halinde konuyla ilgili araştırma sonuçlarının makale, kitap, araştırma veya tanıtım kitabı ve ansiklopedi şeklinde basılmasını sağlamak.
h) Üniversite bünyesinde bir doğa tarihi müzesi kurulmasını sağlamak.
ı) Kapadokya bölgesinin doğa tarihi ve özellikle antropoloji, arkeoloji ve jeolojisiyle ilgili ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaları konu edinen kitap, tez, makale ve benzeri şekilde yapılan yayınları toplayarak Merkez bünyesinde bir Kapadokya doğa tarihi kütüphanesi oluşturmak.
i) Kapadokya bölgesinin doğal, paleontolojik, arkeolojik, kültürel ve jeolojik coğrafyasını yerel müze ve ilgili birimlerle koordineli bir şekilde bilim dünyasına ve turizm sektörüne tanıtmak ve ilgili çalışmaların yürütülmesinde danışmanlık hizmetleri vermek.
j) Kapadokya bölgesinin paleontolojik, jeolojik, antropolojik ve arkeolojik değerleri ile ilgili yapılan araştırmaları, doğal ve kültürel miras değerlerini ülke genelinde ve uluslararası platformlarda tanıtmak, bu amaca yönelik periyodik olarak ulusal ve uluslararası panel, konferans, çalıştay ve sempozyumlar düzenlemek, düzenlenen bilimsel toplantı metinlerini ve araştırma sonuçlarını kitap ve yayına dönüştürmek, yurt içindeki ve yurt dışındaki benzeri amaçlarla kurulmuş merkezler, üniversiteler ve enstitülerle iş birliği yapmak ve ortak projeler geliştirmek ve yürütmek.
k) Kapadokya bölgesinde doğal mirasın muhtelif alanlarında jeolojik çalışmaları, paleontolojik ve arkeolojik kazı çalışmalarını ve bunlarla ilgili olabilecek araştırma ve faaliyetleri genişletmek, araştırmacıları teşvik etmek.
l) Doğal ve jeolojik mirası belirleme, koruma ve yaşatma faaliyetlerine halkın katılımını sağlamaya çalışmak, bölge genelinde ve toplumda doğal ve kültürel miras bilincini oluşturmak ve yaygınlaştırmak.
m) Bölgenin doğal ve jeolojik yapısından yola çıkarak özellikle paleontoloji, arkeoloji ve antropoloji alanlarında Kapadokya bölgesinin geçmiş ve günümüz doğal dokusuna uygun olmak üzere üç alanda bilimsel faaliyetlere odaklanmak.
n) Merkezin amaçlarına uygun olan diğer faaliyetleri gerçekleştirmek.
Merkez Faaliyetleri:
2018 Yılı: Nevşehir Gülşehir Yeni Yaylacık Fosil Lokaliteleri Kazısı
2019 Yılı: Nevşehir Gülşehir Yeni Yaylacık Fosil Lokaliteleri Kazısı
2020 Yılı: Nevşehir Gülşehir Yeni Yaylacık Fosil Lokaliteleri Kazısı
2021 Yılı: Nevşehir Gülşehir Yeni Yaylacık Fosil Lokaliteleri Kazısı
2022 Yılı: Nevşehir Gülşehir Yeni Yaylacık Fosil Lokaliteleri Kazısı
2023 Yılı: Nevşehir Gülşehir Yeni Yaylacık Fosil Lokaliteleri Kazısı
2021 Yılı: NEVÜ BAP Projesi "NEVÜ Kampüs Alanları Doğal ve Kültür Varlık Alanlarının Tespiti"
2022 Yılı: Karayazı Tümülüsü Kazısı
2023 Yılı: Karayazı Tümülüsü Kazısı